Wat is MS?

Een korte uitleg

Multiple Sclerose (MS) is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg). Sommige mensen denken dat MS een spierziekte is, maar dat is het niet.

Rondom de zenuwen van en naar het centrale zenuwstelsel zit en een beschermlaag. Deze beschermlaag heet ‘myeline’ en zorgt ervoor dat boodschappen vanuit de hersenen snel door de zenuwbanen vervoerd kunnen worden. 

Bij iemand met MS wordt door nog onbekende oorzaak het eigen afweersysteem (immuunsysteem) geactiveerd waarbij de afweercellen de beschermlaag (myeline) afbreekt.

Hierdoor ontstaan er ontstekingen en uiteindelijk littekens in deze beschermlaag. De verharding die door de littekens ontstaat heet sclerose. De verhardingen zijn er de oorzaak van dat boodschappen vanuit het centrale zenuwstelsel niet goed aankomen bij de spieren en organen. Dit kan leiden tot verschillende klachten, zoals uitvalverschijnselen, krachtverlies, blindheid, extreme vermoeidheid of geheugenproblemen. De klachten bij MS zijn afhankelijk van de plaats in de hersenen waar de beschadiging ontstaat. Daarom zijn de symptomen van MS zeer divers en kunnen de symptomen per patiënt erg verschillen.

Bij de primair progressieve vorm van MS (PPMS) verergeren klachten geleidelijk. Er is geen sprake van aanvallen en herstel. Deze vorm van MS komt vooral voor bij mensen die op latere leeftijd de diagnose MS krijgen. De eerste klachten zijn vaak moeite met lopen door minder kracht en problemen met de coördinatie.

Voor een uitgebreide uitleg en/of meer informatie over MS verwijs ik je graag door naar de volgende link: www.msvereniging.nl.

Scroll naar top