Stamceltherapie bij MS

Wat zijn stamcellen?

Een stamcel is een menselijke basis-cel die zichzelf ook kan vernieuwen of kan uitgroeien tot een gespecialiseerde cel. Voorbeelden van gespecialiseerde cellen zijn bijvoorbeeld hartcellen, levercellen of huidcellen. Stamcellen zijn erg belangrijk voor het repareren van schade in het menselijk lichaam. Vanuit stamcellen kunnen verschillende andere soorten cellen ontstaan.

Hoe werkt stamceltherapie bij MS?

Bij stamceltherapie voor mensen met MS, worden stamcellen uit het bloed van de patiënt zelf gebruikt. Deze stamcellen kunnen verschillende type ontstekingscellen vormen en daarmee het afweersysteem opnieuw opbouwen. Dit type stamcel kan geen organen of weefsel herstellen. Hierdoor kan stamceltherapie helaas permanente zenuwschade die door MS is ontstaan niet herstellen.

Het doel van stamceltherapie bij MS is om het afweersysteem te “resetten”, zodat de MS-ontstekingscellen niet langer de hersenen aanvallen.

De behandeling

Kort samengevat bestaat de behandeling uit drie stappen. De behandeling begint met het halen van stamcellen uit het bloed of beenmerg van de patiënt. Deze stamcellen worden tijdelijk ingevroren.
Vervolgens krijgt de patiënt chemotherapie en antilichamen toegediend waarmee het bestaande afweersysteem wordt vernietigd.
Tijdens de laatste stap krijgt de patiënt zijn eigen stamcellen via een infuus weer terug. Met deze stamcellen wordt het afweersysteem opnieuw opgebouwd.

Voor een uitgebreide uitleg en/of meer informatie over de behandeling verwijs ik je graag door naar de volgende link: www.msresearch.nl

Scroll naar top